Jdi na obsah Jdi na menu
 


Florbalový turnaj O pohár starosty města Týn nad Vltavou 2018

16. 11. 2018

Turnaj se odehrál 14. 11. 2018 v městské všesportovní hale, která disponuje moderním vybavením a dostatečnými prostory pro takto velkou soutěž. Hráli se tři kategorie – mladší žáci, starší žáci a dívky. ZŠ Ševětín se nepřihlásil pouze do kategorie dívek, které se rok od roku zlepšují a cílem další sezóny je i jejich účast. Celkem čítala naše florbalová družina 19 hráčů a to ještě řada dobrých florbalistů musela kvůli kapacitě soupisky zůstat ve škole.

Mladší žáci:

            Celkem startovalo v kategorii mladších žáků 6 škol. Tým mladších žáků byl nalosován do skupiny B. Vedle ZŠ Ševětín, byla v této skupině ještě družstva ZŠ Hlinecká a ZŠ Malá Strana (Týn nad Vltavou). Pořadí ve skupině určovalo, kdo si to rozdá o medaile. V prvním utkání nás čekal silný celek z Malé Strany. Vzhledem k velkému počtu zápasů byla hrací doba zkrácena z původních 12 na 10 minut.

Úvod zápasu nám nevyšel,Tomáš v 100% šanci trefil pouze tyč a hned z následné první soupeřovy střely jsme obdrželi branku. To naše kluky nastartovalo. Obránci hledali dlouhými pasy své spoluhráče a přesně po takové akci padla v 5. minutě vyrovnávací branka. Filip po křídle utekl soupeři a krásným blafákem do forhendu srovnal skóre. S přibývajícím časem se ukázala dobrá fyzická kondice našich borců, kteří nepolevovali v tempu a v 9. minutě byli za svoji aktivitu odměněni. Po jednom ze závarů před hostující brankou vsítil druhý gól Filip, kterému asistoval Petr. V dalším průběhu utkání jsme soupeře pustili už jen do jediné střely, kterou náš brankář bezpečně vyrazil. Konečný stav zápasu byl 2:1 v náš prospěch.

 Do posledního utkání skupiny B jsme nastoupili proti ZŠ Hlinecká. K postupu do finále nám stačil i remízový výsledek. Taktika před zápasem byla jasná, neponechat nic náhodě a předvádět opět rychlou kombinační hru. Vstup do utkání nám vyšel parádně. Během dvou minut jsme vsítili dvě branky, o které se postarali Petr a Dominik. V celém utkání jsme pustili soupeře pouze do dvou větších šancí, které bravurními zákroky zneškodnil brankář Tomáš. Naopak náš tým po gólech Petra, Filipa a Tomáše upravil skóre na 5:0. S konečným skóre 7:1 a šesti body jsme postoupili do finále. V něm jsme narazili na prvoligový tým dorostenek, který vzhledem ke své kvalitě hrál chlapeckou soutěž. Tento zápas byl později vyhlášen i zápasem turnaje. Obě družstva hrála na hranici svých fyzických sil. V úvodu byla aktivnější děvčata. Zhruba od třetí minuty se obraz hry změnil a naši borci pomalu převzali iniciativu a hráli blíže soupeřově bráně. Bohužel po jedné ztrátě zhruba minutu před koncem přišel rychlý protiútok, který děvčata zkušeně proměnila v jedno gólové vedení. Tento stav zůstal na světelné tabuli i po konci utkání. Tento výsledek nás odsunul na 2. místo.

 

Starší žáci:

            Turnaje starších žáků se zúčastnilo celkem 5 týmů. Vedle ZŠ Ševětín také ZŠ Malá Strana, ZŠ Hlinecká, ZŠ Chrášťany a Gymnázium Týn nad Vltavou. Vedle zkušeného brankáře Davida nastoupili na pozici obránců Tomáš, Standa, Pepa a Marek. Ve středu hřiště úřadoval kapitán týmu Dominik a ofenzívu měli na starosti Renda, Šimon, Filip a Radek. Systém turnaje starších žáků byl spravedlivější. Hrálo se v jedné skupině každý s každým, kdy za vítězství se připisovali tři body a za remízu jeden.

            V prvním utkání nás čekal soupeř ze ZŠ Malá Strana. Úvod zápasu jsme opět zaspali, když po špatném vyhození se soupeř dostal ke střele, kterou brankář ještě vyrazil, ale z následné dorážky již padl gól. Od tohoto okamžiku jsme soupeře do ničeho nepustili. Naopak výborně hrající Dominik svými dvěma trefami otočil skóre na 2:1.

            Druhý zápas nás čekal tým ZŠ Hlinecká. V tomto utkání se stala kuriózní a pro nás nešťastná náhoda. Za stavu 1:1 zhruba dvě minuty před koncem utkání se objevil na hrací ploše druhý míček. Bohužel to bylo zrovna ve chvíli, kdy jsme soupeře přečíslili. Zakončující Renda trefil do branky oba míčky. Verdikt rozhodčí byl, ale jasný. Gól neplatí. V ten moment cítili naši žáci křivdu a do konce zápasu spíše gestikulovali s rozhodčím. Konec zápasu 1:1.

            Předposlední utkání nás svedlo proti škole ze ZŠ Chrášťany. Zápas přinesl celou řadu útočných akcí. Výborně pálil především Dominik, který zaznamenal v tomto utkání čtyři branky, když vymetal svými střelami zápěstí horní rohy soupeřovy branky. Mezi střelce utkání se zapsal i Šimon a Renda. Konečný stav zápasu 6:2 pro naše florbalisty.

            V posledním utkání jsme se utkali v přímé konfrontaci o první místo s týmem z Gymnázia Týn nad Vltavou Ti, stejně jako my, nebyli do té doby poraženi. Díky většímu počtu vstřelených branek nám stačila i remíza. Utkání jsme začali zodpovědně. Obrana si počínala s rozvahou a postupným útokem jsme se dostávali do šancí. V polovině zápasu to konečně přišlo. Renda převzal na levé straně míč a jeho skrytá střela skončila v síti. Místo ofenzívy soupeře, který potřeboval skóre otočit, přišla pojistka. Tu zařídil svým druhým gólem na turnaji Šimon. Jistými zákroky nás v tomto zápase podržel David. Celkový stav zápasu 2:0 nám zajistil suverénní prvenství a obhajobu poháru.

            S celkovou bilancí jednoho druhého a jednoho první místa jsme se stali nejúspěšnější školou na turnaji. Tento úspěch glosoval i místní fanoušek slovy: „Co v tom Ševětíně pijete za vodu, že jste tak úspěšní“. Po vyhlášení jsme vyrazili směrem na autobusové nádraží. Jedinou kaňkou na celé akci bylo špatné autobusové spojení. Původní příjezd okolo 16:00 se protáhl až na 17:30, to však nezměnilo dobrý pocit ze hry a užitého dne.

Mgr. Jan Duspiva