Jdi na obsah Jdi na menu
 


Soutěže

Příspěvky

Pohár rozhlasu kategorie starší žáci 2019

17. 5. 2019

Další sportovní akcí, které jsme se tento rok zúčastnili, byla soutěž nejlepších atletů „O pohár rozhlasu“. Kategorie starší žáci (8. a 9. třída) se konala 9. května na atletickém stadiónu SK Čtyři Dvory. Závodilo se v pěti hlavních disciplínách (hod kriketovým míčkem, skok do výšky, skok do dálky, sprint na 60 metrů a běh na 800/1500 metrů) a štafetovém běhu. Kromě štafety se započítávaly vždy dva nejlepší výkony v dané disciplíně do pořadí týmů, přitom každý závodník mohl nastoupit maximálně do dvou disciplín + štafety. Tento fakt nahrává především větším školám, které disponují velkým počtem žáků.
Sraz jsme měli tradičně v 7:05 na náměstí v Ševětíně. Odtud jsme vyjeli linkovým autobusem prožít krásný sportovní den. Kromě nepřízně počasí jsme se museli hned na začátku naší cesty vypořádat i se zmatky v jízdním řádu. Nicméně přesně v půl 9 jsme byli na místě.
Po příjezdu na atletický stadion se řešili především organizační věci. Začátek závodu byl zpožděn o nějakých 30 minut. Po rychlém rozcvičení, přišla na řadu štafeta. Zde se nám oproti minulému roku tolik nedařilo. Po štafetách nastal rychlý sled dalších disciplín. V té době by pan učitel (trenér) potřeboval minimálně svého dvojníka, aby stíhal koučovat, motivovat, tapovat a podporovat své svěřence. Naštěstí v každé disciplíně startovali za školu vždy 2-3 atleti, přitom první dva výkony se počítali do celkového výsledku. Takto probíhaly jednotlivé disciplíny až do 14:30.
Z průběhu celé akce stojí za zmínku výborné výkony kluků ve vrhu koulí, kdy ta Tomášova doletěla posledním pokusem do vzdálenosti 11,12 m (4. místo) a Romanovo do vzdálenosti 9,69 m (15. místo). Těmito výkony se zařadili do popředí výsledkové listiny. Dalším výborným individuálním výkonem se prezentovala Aneta ve skoku vysokém, kde si vytvořila o 10 cm nový osobní rekord čítající 135 cm, který jí stačil na 7. místo. V nejlepší patnáctce závodníků se ve svých disciplínách prezentovali také Esťa (15. Místo) ve sprintu na 60 metrů, která vyhrála svůj rozběh, dále naše koulařka Bára (12. místo) a sprinter Ondra (15. místo). První hřeb dne přišel v běhu dívek na 800 metrů. Zde zazářila Zuzka, která hned od startu všem utekla a dlouho si své vedení i držela. Bohužel v poslední zatáčce Zuzce došly síly. I tak jí od stupně vítězů dělily tři vteřiny (5. místo z 44 účastnic). Zuzka svůj výkon zhodnotila takto: "Vyběhla jsem co nejrychleji, protože jsem chtěla být první, ale v půlce posledního kola jsem viděla už pouze bíle a vlastně jsem doběhla ani nevím jak". A to nejlepší na konec. Poslední disciplínou celé soutěže byl skok vysoký starších žáků. Zde jsme měli hned tři želízka v ohni. Kluci ve škole podávali výborné výkony okolo 150 cm a tak jsem si od této disciplíny hodně sliboval. Nicméně to, co se stalo toho dne na atletickém stadiónu na Čtyřech Dvorech, na to do smrti nezapomenu. Po úvodním rozeskakování se začalo na výšce 125 cm. Naši borci procházeli soutěží jako nůž máslem. Problém se vyskytl na laťce 141 cm, kde Pavel se už radoval z platného pokusu, ale laťka nevydržela na stojanech a tak se Pavel s Radkem loučili s výkonem 137 cm. Poslední z našich zůstal Tomáš, který si hravě poradil s dalšími výškami na 145, 149, 153, 157 a 161 cm. V tuto dobu už byly ukončené všechny soutěže a kolem skokanského sektoru se vytvořil velký dav atletů a učitelů, kteří podporovali své svěřence. Na laťce 165 cm zůstalo posledních 7 výškařů. Pouze tři ovšem tuto výšku přeskočili a mezi nimi byl i náš Tomáš. Na následné zvýšení na 169 nastoupili poslední tři závodníci. Tomáš povzbuzovaný hloučkem ševětínských žáků první pokus nedal. Při druhém se však jako druhý v pořadí přehoupl přes 169 cm a dostal se do finále. Zde už na borce čekala neuvěřitelná výška 173 cm. A teď to přišlo. Hned prvním pokusem se přehoupl přes laťku 173 cm, která přesahuje o 2 cm výšku svého učitele a zajistil si tak 1. místo, neboť soupeř tuto výšku zdolal až na poslední pokus. Tomáš si během celého závodu vysloužil od soupeřů respekt a přezdívku „Maják“. Celou situaci umocnilo sportovní podání ruky mezi finálovými účastníky a následné objetí mezi ševětínskými.
Z elektronických výsledků jsme se dozvěděli, že kluci skončili v pořadí týmů na 10. místě z 15 a dívky na 11. z 16. To je pro naši školu nejlepší výsledek za poslední tři roky. Svědčí o tom i celkové bodové hodnocení. Kluci oproti loňskému roku nasbírali o 13 bodů více a dívky dokonce o 375!
S celkovým výkonem a přístupem žáků jsem mohl být nadmíru spokojen, neboť jsme patřili k nejmenším školám, které se závodu zúčastnily (některé školy měly v ročníku až 4 třídy). Pro učitele tělocviku jsou takovéto soutěže, kdy se děti navzájem podporují, motivují a zejména si přejí úspěch balzámem na duši. Již nyní máme v plánu se dále zlepšovat a pilovat jednotlivé disciplíny ještě více.
Prostě a jednoduše s žáky ze ZŠ a MŠ Ševětín se musí vždycky počítat!

Opět za rok! Sportu zdar!

Mgr. Jan Duspiva

 

Pohár rozhlasu 2019

14. 5. 2019

Tak jako každý rok i letos se zástupci 6. a 7. ročníků naší školy vypravili na okresní kolo atletického závodu Pohár rozhlasu. Tento rok se akce konala dne 6. května v prostorách atletického stadionu SK Čtyři Dvory v Českých Budějovicích.

Tato soutěž nehledí na výkony jednotlivých sportovců, ale celkové bodové hodnocení daného družstva. Každý žák může soutěžit maximálně ve dvou disciplínách plus ve štafetě. Štafetami chlapců byl letošní ročník zahájen. To navodilo tu správnou atmosféru. Spolu se štafetami zahajoval závod v dívčí kategorii skok vysoký, ve kterém jsme měli hned tři želízka v ohni. Všechna děvčata předvedla moc pěkné výkony – ten nejlepší stačil na vynikající 5. místo celkového hodnocení. Na chlapecké štafety volně navazoval skok daleký, kde mělo naše družstvo dva reprezentanty, ti podávali také velmi pěkné výkony. Závod pokračoval štafetami děvčat. I dívčí kvartet ve štafetě ukázal, že do výkonu umí dát opravdu vše. I přes kolizi se sousední štafetou při předávce to dívky nevzdaly a dokázaly stáhnout náskok ostatních družstev. Jako další následoval sprinterský závod na 60 metrů chlapců souběžně hodem kriketovým míčkem. V obou těchto disciplínách naši zástupci neohroženě bojovali a získali další skvělá umístění. Poté se role obrátily, děvčata soupeřila ve sprinterském závodu a chlapci nad výškařskou laťkou. Nejlepším výkonem našich výškařů bylo překonání 127 centimetrů, což je moc pěkný výsledek. Zatímco chlapci stále překonávali zvyšující se úroveň laťky, děvčata se přesunula na hod kriketovým míčkem a skok daleký. Ani v těchto disciplínách jsme se nenechali zahanbit a předváděli obstojné výkony. Za vyzdvihnutí stojí výkon žákyně sedmého ročníku ve skoku dalekém, který dosáhl taktéž na 5. pozici v celkovém hodnocení. Na závěr už zbývaly pouze hromadné běžecké disciplíny 600 metrů děvčat a 1000 metrů chlapců. Tyto běhy vytrvalostního charakteru nám daly zabrat nejvíce, ale i tak žáci reprezentující naši školu podali moc pěkné výkony. Celý den se nesl ve znamení soutěžního ducha a dobré nálady, všichni jsme si ho užili a dobře se bavili.

Mgr. Michaela Hašová

Přečtěte si článek z pohledu žákyně 7. třídy (byla sice "náhradnice", ovšem snažila se a zjistila, že závody jsou vlastně SUPER!):

Dne 6. 5. 2019 jsme jeli na pohár rozhlasu. Jeli žáci a žačky ze sedmých a šestých tříd. Měli jsme sraz v 7 hodin na náměstí v Ševětíně. V 7:16 nám přijel autobus. Když jsme vystoupili z autobusu, tak jsme přestoupili na městskou, která nás dovezla až na místo určení. Když jsme tam přišli, tak jsme si odložili věci, převlékli jsme se, přezuli jsme si boty a trošku se rozcvičili a zahřáli. Jako první disciplína se běhala štafeta. Když odběhli všichni kluci, přišli na řadu holky. Byla jsem hodně nervózní, protože od nás chyběla jedna holčina, která to měla běhat a mě paní učitelka vybrala místo ní. Nakonec jsem podle ostatních běžela celkem rychle, ale když jsem měla předávat kolík dál, tak jedna holka zleva vběhla do dráhy k nám a já jsem se jí snažila uhnout, takže ta holka, které jsem to měla předávat o mě zakopla a spadla, ale nakonec jsme to doběhly a úplně poslední jsme ve štafetě nebyly. Po štafetě jsem dost dlouhou dobu čekala na další disciplínu, která pro mě byla hod kriketovým míčkem, ale mezitím jsem si s klukama z naší třídy vyzkoušela, jak se mám správně rozebíhat, protože to mi moc nešlo. Když přišla disciplína na řadu, tak jsem házela mezi těma prvníma, protože jsem pak musela ještě na jednu disciplínu. Házela jsem čtyřikrát a nejvíce jsem hodila něco málo přes 33 metrů. A pro mě poslední disciplína byla skok do dálky, což je disciplína, která mi moc nejde. Zase jsme skákaly čtyřikrát. Naštěstí tam se mnou byly holky z druhé třídy, takže nám čekání rychle uběhlo. Tahle disciplína se mi moc nepovedla, protože jsem skočila hodně málo, ale zase je dobrý, že jsem nebyla úplně poslední. Nakonec jsme se ještě všichni vyfotili a jeli jsme zase autobusem domů. Tenhle den se mi hodně líbil a ráda bych si to zopakovala třeba příští rok.

 

Elektronická soutěž pro děti a mládež „PŘÍRODA KOLEM NÁS“ 2019

9. 5. 2019

Tak jako každý rok, tak i letos Český zahrádkářský svaz připravil pro přátele včelařství, rybářství, myslivosti, chovatelství i zahrádkářství tradiční elektronickou soutěž spolu s partnery ČMMJ, z. s., ČRS, z. s., ČZS, z. s. a ČSCH, z. s., kdy organizátorem bylo opět Střední odborné učiliště včelařské - Včelařské vzdělávací centrum, o.p.s. Nasavrky. Našim žákům se podařilo uspět i v této oblasti.
17. - 20. místo: Eliška Jandová, 8.B
21. - 23. místo: Václav Kytka, 6.B
25. místo: Natálie Kališová, 7.A
Další úspěšní řešitelé: 29. místo: Sára Topková, 30. - 32. místo: Anežka Klenková, Nela Vojčová, Simona Šašková, 33. - 36. místo: Jan Frolík, Tomáš Veselý, 37. - 38. místo: Ondřej Jedlička, Kateřina Kovářová, 39. - 40. místo: Jan Hejna, Eliška Pelikánová, Vendula Kovářová, Aneta Chovancová, Veronika Uhrínová, Markéta Vejvarová, Karolína Beránková, Johana Keclíková, Tomáš Němec, Veronika Rozboudová, Jan Cimrhansl, Tomáš Píha, Magdalena Jirsová, Adriana Kušnírová, Josef Beznoska, Karolína Rozboudová, Jakub Hejna.
GRATULUJEME!

Mgr. Věra Burešová, Ph.D.

 

Okresní finále v malé kopané 2019

23. 4. 2019

Těsně před velikonočními prázdninami se naše škola zúčastnila okresního finále v malé kopané. Tento rok byl o turnaj obrovský zájem. Do areálu Na sádkách v Českých Budějovicích se sjelo celkem 20 škol. Jednotlivé týmy byly rozlosovány do šesti základních skupin A – F. Naše družstvo se ocitlo ve skupině C spolu se školami ZŠ Grünwaldova a ZŠ Matice. Systém byl neúprosný, když do středečního superfinále postupoval pouze vítěz skupiny. Pořadatelé akce nám vyšli vstříc a posunuli naše střetnutí na půl jedenáctou. Díky tomu jsme měli dostatek času na přípravu před zápasem, která spočívala především ve vydatné svačině. Po vytrávení se chlapci začali rozcvičovat, střílet na bránu a pomalu přemýšleli nad prvním zápasem. V něm naše družstvo nastoupilo proti ZŠ Grünwaldova. V úvodu zápasu jsme na svého soupeře doslova vlítli a vytvářeli si zajímavé šance. Ani jedna z nich bohužel neskončila v soupeřově síti. Zhruba v půlce prvního poločasu se osmělil i soupeř. Výbornými zákroky nás držel brankář Tomáš, kterému v obraně zdatně vypomáhali Adam s Pepou. Po jedné akci soupeře to byl právě Adam, který svým skluzem zabránil jisté brance. V druhém poločasu se hrálo převážně ve středu hřiště. Ani jeden z týmů nebyl schopen si dlouhodoběji podržet míč a právě po jedné ztrátě jsme se ujali brankou Rendy vedení. V tu chvíli zbývalo do konce utkání 5 minut. Místo závěrečného tlaku přišel z naší strany další povedený únik, který zakončil neunavitelný David. Konec zápasu a stav 2:0 znamenal pro naši školu obrovský úspěch. Právě jsme porazili jednu z nejprestižnějších škol v našem okrese. Po vyhraném utkání jsme se rázem ocitli v boji o postup do okresního superfinále. Abychom se do něho dostali, stačila nám díky lepšímu skóre i remíza. Vedle trenéra s tímto kalkulovali i ševětínští žáci a na hře to bylo vidět. Oproti prvnímu utkání jsme nedokázali podržet míč na svých kopačkách a po většinu utkání se soustředili hlavně na defenzívu. Při řadě šancí soupeře jsme měli i štěstí. Jednou dokonce žáci ze ZŠ Matice nastřelili spojnici branky. Co nám ovšem nechybělo, byla vůle vyhrát a postoupit tak do středečního finále. A to se podařilo! Výsledek 0:0 nám zaručil okresní Superfinále. Ve středu 17. dubna přesně o den později jsme dorazili na vyvrcholení turnaje. Kvůli rozlosování jsme vyráželi oproti úterý o hodinu a půl dříve. Hned v prvním utkání jsme poznali kvalitu soupeře ze ZŠ Rudolfova a odnesli si porážku 0:4. Nutno podotknout, že soupeř měl ve svém týmu dva hráče z Dynama ČB. V druhém střetnutí jsme narazili na chlapce z Trhových Svinů. Ti disponují taktéž výbornou generací fotbalistů. Pouze v případě vítězství jsme mohli pomýšlet na postup do semifinále. Také v tomto zápase jsme čelili výškové a ročníkové převaze soupeře. Kluci se nevzdávali a doslova bojovali o každý míč. Výborným taktickým tahem byla i znamenitá osobní obrana Radka, který tak eliminoval nejlepšího hráče soupeře. Těsně po druhé půli jsme se ocitli v největší šanci zápasu. Po křídelním průniku se ocitl před brankářem Filip, který střelou „šajtlí“ orazítkoval pravou tyč soupeřovy svatyně. Tři minuty před koncem přišel trest. Při standartní situaci jsme si špatně rozebrali hráče a soupeř lehce skóroval. Po obdržené brance jsme se vrhli ještě více do útoku. Toho využil soupeř dalším povedeným „kontrem“ a uzavřel stav zápasu na 0:2. I přes dvě středeční prohry jsme se umístili na krásném 5. místě z 20 účastníků. Vinou zranění se nemohl turnaje zúčastnit David, který by jistě patřil k tahounům družstva. Kluci se prezentovali výborným týmovým výkonem a za rok se máme tedy na co těšit.
Sportu zdar.

Mgr. Jan Duspiva

57774908_383856468886032_3069301496509104128_n.jpg

 

19. ročník Biologické olympiády Rudolfa Kurky, 2019

9. 4. 2019

Naši žáci se zúčastnili 19. ročníku Biologické olympiády Rudolfa Kurky na Střední odborné škole ekologické a potravinářské ve Veselí nad Lužnicí. Soutěž určena pro žáky 7. a 8. ročníků byla rozdělena na dvě kategorie: zoologickou a botanickou. Tématem bylo zemědělství. Kategorii zoologickou si vybrali: Jan Frolík - 8. místo, Johana Keclíková - 11. místo ze 17 účastníků. Kategorii botanické se zhostil Jan Hejna- 13. místo ze 14 účastníků. Výsledky soutěže tradičně vyhlašoval starosta města Veselí nad Lužnicí. V roce 2010 převzala záštitu nad Biologickou olympiádou Rudolfa Kurky RNDr. Jana Krejsová, radní Jihočeského kraje.

Gratulujeme.

Mgr. Věra Burešová, Ph.D.

img_20190402_125330-1.jpg

 

Soutěž "Voda pro všechny 2019"

14. 3. 2019

Ministerstvo zemědělství vyhlásilo u příležitosti Světového dne vody soutěž Voda pro všechny 2019 pro žáky základních škol a nižších tříd víceletých gymnázií. Nejlepší díla budou prezentována na výstavě v Národním zemědělském muzeu v Praze. Vyhlášení výsledků soutěže bude zveřejněno 15. 4. 2019 na portále www.eagri.cz
Soutěže se zúčastnili i žáci naší školy pod vedením Mgr. Heleny Kubové, Mgr. Dany Vojtové, Mgr. Jany Palkoskové a Mgr. Věry Burešové, Ph.D. Někteří svými výkresy, jiní fotografiemi.
Přejeme jim hodně štěstí a co nejlepší umístění.

Mgr. Věra Burešová, Ph.D. 

voda-kolaz.jpg

 

Talent Jihočeského kraje 2018

1. 3. 2019

Dům dětí a mládeže České Budějovice vyhlásil soutěž Talent Jihočeského kraje roku 2018. Alexandra Vaněčková, žákyně 6.A, je vítězkou (1. místo) v kategorii umělecko-taneční, mladší a starší žáci a studenti. O udělení ceny Talent Jihočeského kraje rozhodují odborné komise jmenované vyhlašovateli soutěže. Slavnostní ocenění se konalo dne 27. 2. 2019 v hudební síni Jihočeské komorní filharmonie Otakara Jeremiáše v Č. Budějovicích. Soutěž se koná pod záštitou náměstka hejtmanky Jihočeského kraje Mgr. Zdeňka Dvořáka a vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy KÚ Jihočeského kraje Ing. Hany Šímové.

GRATULUJEME a děkujeme za reprezentaci školy.

 

okresní kolo Olympiády z Anglického jazyka 2019

26. 2. 2019

Dne 14.2. 2019 v Českých Budějovicích proběhlo okresní kolo Olympiády z Anglického jazyka. Naši školu reprezentovala vítězka školního kola Aneta Malechová, žákyně 8.A, která se ve své kategorii (žáci 8. a 9. tříd) umístila na 5. místě v konkurenci 21 škol. Gratulujeme a děkujeme za vzornou reprezentaci školy.

Mgr. Ivona Hercegová

 

26. ročník výtvarné soutěže na téma "Moje oblíbená rostlina"

25. 2. 2019

Český zahrádkářský svaz vyhlásil 26. ročník výtvarné soutěže na téma "Moje oblíbená rostlina". Soutěž byla rozdělena na dvě kategorie: Malba a kresba a polytechnické práce. Za první stupeň se zúčastnili žáci třetí třídy: Bužková Zuzana, Zemenová Anna Sofie, Pavlíčková Jana, Adamová Vanessa, Vondrášková Andrea a z druhého stupně byly vybrány práce od žáků šestých tříd: Michaela Kolková, Natálie Pokorná, Tereza Kopečková, Alena Schiesslová, Aneta Sýkorová, Aneta Síbrtová a Kateřina Burdas.
Už jsme všichni nedočkaví, jak soutěž dopadne...

Mgr. Lenka Kovaříková a Mgr. Věra Burešová, Ph.D.

kvetiny---soutez.jpg

 

Fotografická soutěž: „Zátiší s květinou, zeleninou nebo ovocem.“

19. 2. 2019

Český zahrádkářský svaz vyhlásil již 9. ročník fotografické soutěže na téma: „Zátiší s květinou, zeleninou nebo ovocem.“ Zadaného tématu se zhostili žáci sedmých ročníků.

7.A: Aneta Chovancová, Eliška Pelikánová, Tereza Pospíšilová, Iryna Pilipchuk

7.B: Johana Keclíková, Adriana Kušnírová, Katka Kovářová, Vendula Kovářová, Viktorie Šachlová, Tomáš Veselý, Nela Vojčová

Mgr. Věra Burešová, Ph.D.

kolaz-fotosoutez-1.jpg

kolaz-fotosoutez-2.jpg

kolaz-fotosouttez-3.jpg

kolaz-fotosoutez-4.jpg