Jdi na obsah Jdi na menu
 


Soutěže

Příspěvky

Ekománie - závěrečné kolo soutěže - 2020

20. 2. 2020

eliska.jpgMáme úspěšnou řešitelku v oblasti ekologické problematiky. Eliška Jandová, žačka 9. třídy se s plným nasazením a vervou zhostila zadaných témat, které připravil vyhlašovatel soutěže Střední rybářská a vodohospodářská škola v Třeboni. Recyklace ani fyzikálně - chemické vlastnosti vody pro ni nebyly problém. Mezi výběrem 17 nejlepších řešitelů obsadila krásné 7. místo. Ekologická témata jsou pro ni hračkou, o tom svědčí fakt, že soutěže se účastnila i minulý školní rok a byla opět mezi nejúspěšnějšími řešiteli. Gratulujeme!

Mgr. Věra Burešová, Ph.D.

 

Dlouhý, Široký a Bystrozraký - RECYKLOHRANÍ

20. 1. 2020

Plnili jsme druhy úkol v projektu „recyklovaní“. Hlavní roli měl v našem úkolu červený kontejner na sběr vysloužilých elektrospotřebičů a baterií a na pomoc při jeho plnění jsme si přivzali známé pohádkové postavy Dlouhého, Širokého a Bystrozrakého. Pro starší žáky byl úkol spojen s plněním badatelských listů, kde vedle ekologické nauky zapojili i matematiku. Menší děti se mohly těšit na kreslení a bádání v okolí školy. A o co šlo? Spolu s panem Dlouhým měli žáci měřit, jak daleko to mají k nejbližšímu červenému kontejneru. S panem Širokým určovat objem nádoby – ti starší spočítali, ti mladší odhadli, její rozměry a objem, a také kolik si mysleli, že se do ní vejde spotřebičů a baterií. Pan Bystrozraký, jak pohádka praví, vyniká ostrým zrakem. Proč by tedy nemohl vidět, co se nachází uvnitř červeného kontejneru? Byl průvodcem při popisování, co patří či nepatří do sběrné nádoby. Zapojili se žáci 4., 8. a 9. ročníků.

Mgr. Lenka Kovaříková
Mgr. Věra Burešová, Ph.D.

dbs-kolaz.png

 

Fotosoutěž na téma: „Květy“

15. 1. 2020

Naši žáci se zúčastnili dalšího ročníku fotografické soutěže pořádané Českým zahrádkářským svazem, který tuto soutěž vyhlašuje od roku 2011. Tématem pro rok 2020 byly „Květy“ fotografie byly zaslány od děvčat ze 7.A třídy: Eva R., Lucie R. a Aneta S. a 8.A třídy: Anna V. Fotografie budou vystaveny na výstavě "KVĚTY" v Lysé nad Labem a publikovány v časopisu Zahrádkář a na webových stránkách ČZS.

Mgr. Věra Burešová, Ph.D.

kolaz-kvety.png

 

Soutěž "Nejlepší rybář"

10. 1. 2020

Náš žák Michal Doležal patří mezi dvacet nejúspěšnějších řešitelů soutěže „Rybářské vědomosti“. Čeká ho výhra v podobě rybářského víkendu v Třeboni s možností sportovního rybolovu na chovném rybníce.

Gratulujeme

Mgr. Věra Burešová, Ph.D.

michal-dolezal.jpg

 

soutěž RYBÁŘSKÉ DOVEDNOSTI

12. 12. 2019

Naši žáci se zapojili již do devátého ročníku soutěže „Rybářské vědomosti“ určené pro žáky 8. a 9. tříd ZŠ. Vyhlašovatelem soutěže je Střední škola rybářská a vodohospodářská Jakuba Krčína v Třeboni. Soutěž se skládala z testu rybářských vědomostí. Z prvního kola bude vybráno 20 nejlepších a pro ně je připravena výhra v podobě rybářského víkendu v Třeboni. Naši účastníci byli tito: 8.A - Jan F., Natálie K,. Sára T., 8.B - Michal D., Tomáš J., Tomáš V., za 9.třídu Pavel K.
Všem zúčastněným přejeme mnoho štěstí.

Mgr. Věra Burešová, Ph.D.

rybarska-olympiada.png

 

„Mladý chemik 2019“

20. 11. 2019

 Letošní úlohy byly zaměřeny na kovy. Vyhlašovatelem školního kola "Mladého chemika 2019" je Svaz chemického průmyslu České republiky za podpory MŠMT České republiky. Maximální počet bodů byl 66. Zúčastnili se žáci devátých ročníků a to devatenáct dětí. První místo s rozdílem půl bodu obsadila žačka 9.B třídy se ziskem 48bodů - Eliška J., na druhém místě žák 9.A třídy 47,5 bodů – Ondřej J. a o třetí místo se podělili žáci z 9.A a 9.B Tomáš Ď. a Jiří K. Všem účastníkům gratulujeme.

Mgr. Věra Burešová, Ph.D.

chemicka-olympiada-2019.png

 

ČEPS CUP 2019

18. 11. 2019

Ve čtvrtek 14. listopadu se naši nejmenší florbalisté vydali na turnaj do Českých Budějovic. Jednalo se o florbalový turnaj 1. stupně, který zašťituje firma ČEPS. Ta se snaží motivovat přihlášené školy věcnými dary. V minulém roce obdržela naše škola za účast brankářskou helmu od firmy Salming.
Na turnaj se přihlásilo celkem 11 škol z českobudějovického okresu. Hrálo se skupinovým systémem. Naše družstvo Ještěrky Ševětín (podle hbitého maličkého zvířátka) nastoupilo v křiklavě zelených dresech a společně s týmy Svatojánští tygři, Kubaťáci a ZŠ Hluboká utvořili skupinu A.
V prvním zápase nás čekal tým ze ZŠ Hluboká. Soupeř měl v týmu celou řadu hokejistů, navíc disponoval výškovou převahou a větším důrazem v osobních soubojích. To se negativně promítlo do výsledku zápasu, ve kterém naše Ještěrky nenašli recept na výborného brankáře hostí a odnesli si porážku 0:4. Do druhého utkání jsme nastoupili proti ZŠ Kubatova, která nás před necelým měsícem porazila na Školní florbalové lize (4:6). V tomto střetnutí se ukázalo, jak se naši žáčci ohromně za ten měsíc zlepšili. Po celou dobu utkání jsme tahali za delší konec a odnesli si zasloužené vítězství 8:4, na kterém se hattrickem podílel Jakub W (5.A). Poslední utkání proti Svatojánským tygrům jsme odehráli ve velkém stylu. Hra vypadala téměř dokonale. Krásné kombinace střídali jisté zákroky brankáře našeho brankáře a nechyběli ani přesné střely. Tento herní projev nám vynesl vysokou výhru 12:1 a tím krásné druhé, ale bohužel nepostupové místo ze skupiny (postupoval pouze vítěz).
Po součtu výsledků dalších skupin se Ještěrky Ševětín umístili na krásném 4. místě z 11 účastníků. V turnaji jsme nestačili pouze na finalistu turnaje ZŠ Hluboká. Chtěl bych pochválit celý tým za příkladnou bojovnost, zarputilost, ale také chování fair play a umění přijmout porážku. Naopak při každé výhře bylo hezké sledovat, jak tým Ještěrek společným pokřikem „Hej, hej, hej Ševětín je nej“ tento výsledek oslavil.
Soupiska týmu:
Gólman: Vladimír Č. (5.A)
Kapitán: Jáchym B. (5.B)
Zástupce kapitána: Jakub Č. (4.B)
Mladíček týmu: Ondřej W. (3.A)
Neúnavní bojovníci: Filip D. a Matyáš K. (oba 5.B)
Girl Power: holčičí formace – Zuzka B. a Danica H. (4.B a 5.B)
Nejlepší střelec týmu: Jakub W. (5.A)

Mgr. Jan Duspiva

ceps-turnaj.png

 

matematicka soutěž MaSo

13. 11. 2019

Dne 12.11.2019 proběhlo podzimní kolo celostátní online matematické soutěže MaSo, kterou pro žáky 6. až 9. ročníků pořádají studenti a přátelé Matematicko-fyzikální fakulty UK ve spolupráci s korespondenčním seminářem Pikomat. Soutěž je týmová. Každý tým má tři až čtyři členy. Téma podzimního kola byla Cesta kolem světa za 90 dní. Soutěžící řešili po dobu 90 minut matematické a logické úlohy, jejichž výsledky jim kontrolovali Kontroloři. Pokud byl výsledek správný, otázka byla oskenována a tím zaslána do celostátního registru. Za správnou odpověď tým obdržel Peníze, za které si koupil letenku do vybraných světových měst. Po návštěvě města tým obdržel Zážitkové body, jejichž počet závisel na množství ostatních návštěvníků v tomto městě. Čím méně bylo ve městě návštěvníků, tím více Zážitkových bodů tým získal. Navíc v některých vybraných městech byly přidělovány bonusové body. Soutěžní hra byla skvěle připravená, celý systém neomylně pracoval. Všichni zúčastnění si hru pochvalovali. Mnozí však byli zaskočeni náročností úloh. Za naši školu se soutěže zúčastnily dva týmy. Oba tvořily děvčata osmých ročníků. Přestože úlohy byly opravdu náročné, děvčata bojovala ze všech sil. Rozhodně jim patří velké blahopřání a poděkování za pěkné výkony.

Mgr. Marcela Cimbůrková

maso.png

 

Dopravní soutěž

10. 10. 2019

Dne 8.10. 2019 se družstvo žáků ZŠ a MŠ Ševětín zúčastnilo oblastního kola Dopravní soutěže mladých cyklistů pro žáky 1. stupně ZŠ v Českých Budějovicích. Školu reprezentovalo 6-ti členné smíšené družstvo žáků druhých až čtvrtých tříd. Soutěžilo se v několika disciplínách – pravidla provozu na pozemních komunikacích, jízda zručnosti, zásady poskytování první pomoci. Naši reprezentanti bojovali s plným nasazením a dosáhli na umístění uprostřed startovního pole. Odměnou za snahu a předvedené výkony byly drobné předměty pro vybavení jízdního kola.

Mgr. Roman Tlapák

kolaz-dopravni-soutez.png

 

Vyhodnocení sběrové soutěže papíru: 2018 - 2019

21. 6. 2019

Děkujeme rodičům a žákům, kteří se aktivně podíleli na sběru druhotných surovin v naší škole.
Podařilo se nám nasbírat tolik papíru, že jsme obsadili KRÁSNÉ PÁTÉ MÍSTO! Naše škola obdržela odměnu 2 000,- Kč. Finanční odměnu použijeme na zajištění projektu EDISON, který se bude konat na podzim školního roku 2019 - 2020.
Ve sběru papíru budeme pokračovat i nadále a budeme velice rádi, když opět budete sbírat s námi.

JSch

sber.jpg