Jdi na obsah Jdi na menu
 


Školní akce

Příspěvky

MIKULÁŠSKÁ NADÍLKA

11. 12. 2019

„Kde je Mikuláš? On nepřijde?“ Na každoroční mikulášskou nadílku se vždy všichni těšíme, neboť nám zpříjemní školní den a naladí nás na vánoční atmosféru. I letos jsme se dočkali, ačkoliv netradičně, a to v pátek 6. prosince. Jako každý rok se vybraní žáci 9. tříd převlékli a uspořádali pro žáky prvního stupně mikulášskou nadílku. Na svou cestu se dva Mikulášové doprovázeni anděly a čerty vydali v deset hodin dopoledne. V každé třídě pronesl Mikuláš svůj proslov. Následovala připravená básnička či písnička v podání našich malých žáků, které andělé náležitě odměnili. A čertovská cháska? V pozadí rozhodně nezůstala! Za to stihla postrašit všechny zlobivce, kteří raději slíbili, že se polepší. My celé mikulášské partě děkujeme a těšíme se zase za rok!

Mgr. Veronika Truhlářovácerti-kolaz-2019.png

 

Adventní setkání 2019

2. 12. 2019

Druhé adventní setkání proběhlo na dvoře základní školy v Ševětíně. Součástí setkání bylo vystoupení dětí, jarmark a rozsvícení vánočního stromečku, u kterého byla Ježíškova poštovní schránka na dopisy od dětí. Pro všechny bylo připraveno i malé občerstvení. I přes nepřízeň počasí se akce vydařila. Část výtěžku z jarmarku si ponechají děti na společné třídní aktivity a část poputuje postiženému Františku Grillovi z Drahotěšic jako příspěvek na odlehčovací pobyt. (Českobudějovický deník)

Hana Suková

Adventní setkání proběhlo v příjemné atmosféře za hojné účasti rodičů a ostatních hostů. I na letošní setkání se žáci se svými učiteli a vychovatelkami připravovali. Vyrobili společně spoustu krásných věcí, které se pak prodávaly na adventním jarmarku.
Velké poděkování patří všem učitelům, vychovatelkám a ostatním zaměstnancům školy, žákům i rodičům, kteří tuto akci s láskou připravili. Díky tomuto zážitku jsme se alespoň na chvíli odpoutali od tradičního předvánočního shonu a uvědomili si to pravé kouzlo blížících se svátků. Je strašně důležité ctít tradice a sdílet svůj čas s ostatními.
Zároveň si dovolujeme popřát vám klidný nadcházející vánoční čas, v novém roce vše dobré, štěstí, zdraví, lásku a úsměv na tváři. A ať se DAŘÍ!

Mgr. Jana Schnelzerová

kolaz-advent-2019.png

 

Adventní čas ve škole - 2019

2. 12. 2019

Adventní čas ve škole - 2019: "Co učím, tak se mi ještě nestalo, aby mi maminky žáků tak hodně pomohly při pracovním vyučování. V úterý před Vánočními školními adventními trhy přišly maminky žáků 3.B do třídy a společně jsme dělali adventní věnce, zdobili šišky, vyšívali atd. Pracovní atmosféra byla úžasná, ani jsem si s maminkami nestihla popovídat. Dvě hodiny pracovních činností utekly rychle a my měli hotovo. Třída 3.B měla na prodej mnoho krásných věcí."

Mgr. Ludvika Stoklasová

adventni-trhy.png

 

Minuta pro ZEMI - 2019

2. 12. 2019

V měsíci listopadu jsme se zapojili do projektu „Minuta pro Zemi“. V následujícím odkaze se podívejte na aktuální přehled zapojených míst, kde je na čtvrté pozici naše škola. 

Mgr. Věra Burešová, Ph.D.

 

Cassiopeia – 2.A a 2.B - 2019

22. 11. 2019

Ve čtvrtek 21. listopadu v rámci "Šablon 2.ll/20 – Projektový den mimo školu" navštívili žáci druhých tříd Centrum ekologické výchovy Cassiopeia v Českých Budějovicích. Zde se zúčastnili výukového programu Motýlí kouzla a Žabka Rozárka. V prvním programu si žáci prožili vývoj motýla od vajíčka po dospělého jedince a zkusili si, jaké to je být housenkou i motýlem. Dozvěděli se základní rozdíly mezi denním a nočním motýlem a naučili se jejich názvy. V druhém programu se hravou a veselou formou dozvěděli vše o vývoji žab a jejich životě, porozuměli žabí řeči, poznali žabí jídelníček a seznámili se s nejběžnějšími zástupci našich žab. Nakonec si děti prošly a prohlédly přírodní zahradu, kterou ve svém areálu Cassiopeia dlouhodobě vytváří a udržuje. Z Cassiopeii si děti odvezly vlastní výtvory motýla a žabky.

Mgr. Hana Chovancová

kolaz-chovancova-cassiopeia-sablony.png

 

RECYKLAČNÍ ZPRAVODAJ

20. 11. 2019

Naše škola je zapojena v projektu „Recyklovaní“. Jedná se školní recyklační program pod záštitou MŠMT České republiky. V prvním úkolu letošního školního roku byli žáci vyzváni, aby se stali redaktory, reportéry a nadšenými fotografy, kteří společně vytvoří svůj vlastní školní RECYKLAČNÍ ZPRAVODAJ. Nápadům se meze nekladly, jedinou podmínkou bylo, aby byl zpravodaj věnován ochraně životního prostředí. Úkolu se s plným nasazením a vervou zhostily dívky z 8. B třídy Johana K. a Viktorie Š. Děvčatům se zpravodaj velmi zdařil. RECYKLAČNÍ ZPRAVODAJ

Mgr. Věra Burešová, Ph.D.

recyklacni-zpravodaj.png

 

Animované příběhy 2019

19. 11. 2019

ANIMOVANÉ PŘÍBĚHY
Ve čtvrtek 14. listopadu jsme se s žáky 9. ročníků zúčastnili v písecké sladovně workshopu nazvaného Animované příběhy. Po velice příjemném uvítání nás organizátoři akce seznámili s tvorbou animovaných příběhů krok za krokem. Následně si již mladí účastníci vyzkoušeli kouzlo animace. Malé skupiny se rozeběhly k jednotlivým stanovištím, kde se pokoušely rozhýbat nepohyblivé a neživé věci. Po této krátké rozcvičce, jak ji organizátoři nazvali, byli žáci rozděleni na dvě velké skupiny. První skupina zůstala s paní učitelkou Burešovou a tvořila příběhovou animaci. Druhá odešla do vedlejšího ateliéru tvořit animace pomocí techniky stop motion. Výsledkem několikahodinové práce by měl být krátký vteřinový film, který nám organizátoři během listopadového měsíce přislíbili zaslat. Doufáme, že po důkladné kontrole našimi mladými animátory Vám konečný výsledek představíme na každoročně pořádané školní akademii.

Mgr. Veronika Truhlářová

Žákyně 9.B napsala: „Ve čtvrtek 14. listopadu navštívila naše třída 9B bývalou sladovnu v Písku, která je nyní infocentrem a galerií. V jedné z galerií nás nejprve seznámili se základy animace. Poté jsme se rozdělili na dvě skupiny (tj. třídy), kdy naše třída animovala ve 3D prostoru. Odešli jsme do jiného ateliéru, kde nás rozdělili na další dvě skupiny, a poté jsme dělali krátká videa pomocí papírových krabic a stop motion techniky. Bylo to super a určitě bychom si to chtěli zopakovat.“
Žák 9.A napsal: „Dne 14.11. jsme jako 9. třídy zavítaly do Sladovny Písek. Tento bývalý pivovarský objekt nyní slouží ke kulturním účelům. Konají se zde různé výstavy a primárně je tento objekt určen pro děti. My jsme sem zamířili proto, abychom si vyzkoušeli naanimovat nějaký záběr, a abychom získali informace okolo tohoto odvětví. Ze začátku jsme dostali výklad celkově o animacích. Musím říct, že objekt, ve kterém jsme se nacházeli, působil velmi příjemně a i lidé, kteří nás tímto provázeli, byli velmi příjemní a sympatičtí. Po výkladu jsme byli rozděleni na třídy, přičemž druhá třída šla o patro výš. Po tomto rozdělení nás čekalo ještě jedno rozdělení a to na skupiny. Ve skupinách jsme si pak vyzkoušeli různé druhy animací. Asi po hodině obcházení stanovišť se zařízením na přesný druh animace, jsme se znovu rozdělili, ale tentokrát podle čísel do tří skupin. Já jsem byl vybrán jako kapitán prvního týmu. Tým jsem si tedy vybral. Vybrali jsme si příběhy a podle nich jsme měli sestavit animaci, která by byla na stejném principu. Asi po dvou hodinách jsme měli hotovo. Nakonec jsme si naše výtvory prezentovali a poreferovali o nich. Musím říct, že mě tento výlet překvapil. Zjistil jsem, že animovat je doopravdy dost náročná činnost. Vzhledem k tomu, že to byl jeden z posledních výletů naší třídy, musím říct, že jsem rád, že jsem toto absolvoval. Zatím jsem ve svém životě nevyzkoušel tolik věci, ale doufám, že tuhle si budu pamatovat dlouho.“

img_20191114_122722.jpg

 

Projekt "Minuta pro Zemi"

16. 11. 2019

Zapojili jsme se do projektu „Minuta pro Zemi“, který spadá pod záštitu Mladých ochránců přírody. Není nám totiž lhostejný osud přírody v dnešním světě a místo dlouhého povídáni jsme se rozhodli pro přírodu něco udělat. Žáci sedmé třídy vybaveni hráběmi, kolečky a pilkami vyrazili na školní zahradu. Zde je čekala nelehká práce s prořezem suchých větví a úklidem spadaného listí. Práce je bavila a ukázali všem, že se starostí o osud Země to myslí vážně.

Mgr. Věra Burešová, Ph.D.

projekt-minuta-zeme.png

 

NÁVŠTĚVA OBECNÍ KNIHOVNY - šesté třídy

16. 11. 2019

NÁVŠTĚVA OBECNÍ KNÍHOVNY
Ve dnech 7. 11. a 12. 11. navštívily obě třídy šestého ročníku obecní knihovnu. Žáci nevědouce, co je v knihovně čeká, přivítala velice milá paní knihovnice. Ta mladé návštěvníky seznámila s chodem knihovny a pro zajímavost jim také sdělila počet titulů včetně jejich ceny. Naše návštěva nebyla samozřejmě jen informativní. Žáci si vyzkoušeli práci s online katalogem a s dopomocí vyhledávali některé knižní tituly a jejich autory. Nově získána zkušenost jim záhy pomohla při vyplňování pracovních listů. V mnohých dokonce tato návštěva podnítila chuť číst, a tak odcházeli s přihláškou.

Mgr. Veronika Truhlářová

knihovna-s-vercou-6.tr.png

 

Výročí sametové revoluce

11. 11. 2019

V letošním roce slaví celá republika 30. výročí Sametové revoluce, a tak ani naše škola nemohla zůstat stranou. V říjnu se žáci 9. ročníků zapojili do projektu, který jim měl tuto událost přiblížit. Výsledkem je malá výstava v hale školy zobrazující historické souvislosti, životy významných osobností a rozhovory se současníky sametové revoluce. Součástí jsou i dobové materiály, fotografie významných osobností a společenských událostí či obrazová prezentace s detailním popisem slavné listopadové demonstrace. Celý projekt však neskončil pouhým grafickým zpracováním a výstavou. Žáci si výsledky své práce také vzájemně představili v hodinách dějepisu. Někteří dokonce překvapili svým perfektně připraveným přednesem natolik, že si od ostatních vysloužili hlasitý aplaus. (fotografie z výstavy jsou ve fotogalerii)

Mgr. Veronika Truhlářová

5.png

 

« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

následující »